Het waasse krieltje
Image default
Gezondheid

5 themas voor digitale zorg in Nederland

Hoe kijkt het Arjen Wignand van het UMC Amsterdam naar digitale zorg

Arjen Wignand, Chief Nursing Information Officer bij Amsterdam UMC, benadrukt het belang van verpleegkundigen die hun stem laten horen in de digitalisering van de zorg. In lijn hiermee heeft Amsterdam UMC recentelijk een verpleegkundige visie op zorg-ICT gepresenteerd. Wignand vervult als CNIO een cruciale rol als brug tussen de dagelijkse zorgpraktijk en de wereld van informatietechnologie.

Het feit dat de visie tot stand is gekomen in samenwerking met 150 verpleegkundigen onderstreept het belang van hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van zorg-ICT. Dit toont aan dat zorgprofessionals een gelijkwaardige gesprekspartner zijn bij het vormgeven van de digitale toekomst van de zorg. Vcare kan hieruit leren dat het essentieel is om de behoeften en input van zorgverleners te integreren in hun software en oplossingen, om zo een waardevolle bijdrage te leveren aan de zorgsector in Nederland.

De visie van Vcare op zorg

Deze visie is ook van bijzonder belang voor Vcare, een bedrijf dat software en digitale zorgoplossingen biedt voor zorgprofessionals en -instanties in Nederland. De visie van verpleegkundigen op zorg ICT kan helpen bij het ontwikkelen van software en technologische oplossingen die daadwerkelijk aansluiten op de behoeften van de zorgverleners en patiënten. Hierdoor kunnen digitale innovaties, zoals medicatierobots en slimme bloeddrukmeters, zorgprofessionals ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden en de kwaliteit van de zorg verbeteren.

5 themas die actueel zijn voor verpleegkundigen in Nederland

De vijf kernthema’s die in de verpleegkundige visie zijn vastgesteld, richten zich op het creëren van een zinvol verpleegkundig zorgproces, het benutten van digitale innovaties, het slim gebruikmaken van technologie in samenwerking met patiënten, het bereiken van datavolwassenheid en het bevorderen van informatie-uitwisseling en samenwerking zonder belemmeringen. Deze thema’s kunnen als leidraad dienen voor Vcare bij het ontwikkelen van nieuwe software en digitale oplossingen voor zorgprofessionals.

  1. Het eerste thema richt zich op hoe ICT kan bijdragen aan een zinvol verpleegkundig proces. Een voorbeeld hiervan is de medicatierobot die Amsterdam UMC ontwikkelt voor de apotheek. Deze robot voorziet medicatie automatisch van een QR-code, waardoor verpleegkundigen een scannable code hebben in plaats van een tabletje zonder code.

  2. Het tweede thema betreft digitale innovaties en omvat bijvoorbeeld het gebruik van VR-brillen in de patiëntenzorg of voor training. Ook worden slimme bloeddrukmeters genoemd als voorbeeld. Deze innovaties evolueren voortdurend, zoals de overgang van een traditionele bloeddrukmeter met manchet naar geïntegreerde digitale bloeddrukmeters die informatie rechtstreeks naar het elektronisch patiëntendossier (EPD) sturen.

  3. Het derde aspect benadrukt het belang van het concretiseren van de visie. Amsterdam UMC heeft intern programma’s opgesteld om de visie in de praktijk te brengen, waaronder een zorg-ICT gids om verpleegkundigen te ondersteunen bij bestaande initiatieven en best practices binnen de organisatie. Er worden eveneens initiatieven gelanceerd om de samenwerking tussen senior verpleegkundigen en de ICT-diensten te verbeteren, en om te begrijpen hoe technologie het werkproces van verpleegkundigen kan ondersteunen.

  4. De vijf kernthema’s zijn ontwikkeld in samenwerking met 150 verpleegkundigen, waardoor hun input en behoeften worden geïntegreerd in de visie. Arjen Wignand, Chief Nursing Information Officer, overlegt regelmatig met verpleegkundige collega’s en organiseert maandelijkse bijeenkomsten met verpleegkundig ambassadeurs om te bespreken hoe het EPD beter kan aansluiten op de behoeften van verpleegkundigen.

  5. Het belang van verpleegkundig leiderschap wordt benadrukt door Wignand, waarbij hij als CNIO fungeert als een gelijkwaardige gesprekspartner voor de raad van bestuur en nauw samenwerkt met de directeur ICT. Dit bevordert de betrokkenheid van verpleegkundigen in het proces van informatietechnologie-implementatie. Amsterdam UMC’s visie op zorg-ICT kan anderen inspireren om vanuit het verpleegkundig perspectief na te denken over hoe technologie slim en nuttig kan worden ingezet in de zorgsector.

Gratis DEMO aanvragen Vcare connect communicatieplatform

Bovendien biedt Vcare connect handige functies voor zorgprofessionals, zoals huisartsen en apothekers. Zij kunnen kosteloos een demo aanvragen om deze innovatieve tool zelf te ervaren. De demo omvat diverse functies die het werk van zorgmedewerkers efficiënter maken:

  1. SMS-verzending via de computer: Met Vcare connect kunnen zorgprofessionals eenvoudig sms-berichten versturen via hun computer. Dit kan handig zijn voor het versturen van herinneringen aan patiënten voor afspraken of medicatie-innamemomenten.

  2. E-consulten inplannen: De software stelt zorgverleners in staat om eenvoudig elektronische consulten in te plannen met patiënten. Dit biedt flexibiliteit en gemak bij het verstrekken van medisch advies op afstand.

  3. Veilig telefoongesprekken opnemen: Vcare connect maakt het mogelijk om telefoongesprekken veilig op te nemen. Dit kan van groot belang zijn voor het vastleggen van belangrijke medische informatie of het archiveren van patiëntendossiers.

  4. Nummerherkenning: Wanneer er een inkomende oproep binnenkomt, voorziet Vcare connect zorgmedewerkers direct van alle relevante gegevens van de patiënt. Dit zorgt voor een naadloze en persoonlijke benadering van de zorg.

Met deze functies kunnen zorgprofessionals hun werk efficiënter en effectiever uitvoeren, en tegelijkertijd een hoog niveau van zorg en service aan hun patiënten bieden. Aarzel niet om contact op te nemen met Vcare om een gratis demo aan te vragen en te ontdekken hoe Vcare connect de zorgverlening in de praktijk kan verbeteren.

Vraag een gratis DEMO aan
https://www.vcareconnect.nl/