Het waasse krieltje
Image default
Toerisme

Antwerpen bezienswaardigheden

antwerpen toeristische attracties

Het centraal station

Het centraal station en de eerste stadsattracties die toeristen die met de trein naar Antwerpen komen zien. Het station bevindt zich op het Koningin Astridplein, ondergrondse gangen leiden naar de premetro-stations, maar de lokale bevolking noemt het de metrotram. Het stationsgebouw lijkt meer op een paleis dan op een vervoersknooppunt. Het gebouw is gemaakt van glas en ijzer, de centrale koepel is vijfenzeventig meter hoog en er worden twintig soorten marmer gebruikt voor decoratie.

Sten kasteel

Gebouwd in de 9e-10e eeuw door de Noormannen. Dit is de eerste vesting aan de Schelde, terwijl de oevers leeg en drassig waren. De eerste eigenaar van het kasteel was de leider van de eerste kruistocht, Gottfried van Bouillon. Daarna viel hij onder de jurisdictie van het stadsbestuur. Tijdens het bewind van de Spanjaarden huisvestte het kasteel de inquisitie. Tegenwoordig is het het National Maritime Museum.

Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Antwerpen

De bouw van de tempel begon in 1352. De kathedraal is versierd met werken van beroemde kunstenaars. De centrale plek wordt ingenomen door het werk van Rubens “Kruisafneming”. Dit is een van de delen van een drieluik dat door de kunstenaar is geschreven. In 1434 en 1533 werd de tempel zwaar beschadigd door branden. Tijdens de Franse Revolutie werd het geplunderd en wilden ze het gebouw slopen, maar Napoleon redde het van vernietiging door zijn decreet.

Stadhuis

Het gebouw van het oude stadhuis bevindt zich op het centrale plein van de stad. Gebouwd in 1561-1565 volgens het plan van een lokale architect. Het is een uitstekend voorbeeld van de Vlaamse Renaissance, harmonieus gecombineerd met de aangrenzende gebouwen in gotische stijl. Het stadhuis heeft de heraldische symbolen van de Antwerpse markgraven, de Spaanse Habsburgers en het hertogdom Brabant.

Kerk van St. Andrew

Gebouwd in 1513 voor de monniken die naar Antwerpen kwamen en zich vestigden in de Sint-Andreaswijk. In die tijd was het een heel arm deel van de stad. Tot op de dag van vandaag staat het bekend als “de komst van lijden”. De kerk is gebouwd in gotische stijl en het interieur is in barokstijl. Gotische kerk met barokke torenspits, gelegen in het noorden van de stad. Het gebouw is versierd met sculpturen en werken van Vlaamse kunstenaars. De kerk staat bekend om zijn Calvarieberg; in de compositie verbeelden drieënzestig beelden de berg waarop Jezus werd gekruisigd.

Fontein Brabo

Een van de oudste monumenten gewijd aan de stichting van de stad. De fontein bevindt zich voor het stadhuis. De hoofdpersoon van de compositie is de waaghals Brabo, die met de reus vocht en won. De jongeman houdt de afgehakte hand vast en de zeemeerminnen heffen de held op.

Antwerpse musea

Antwerpen is een van de centra van de Europese cultuur en is terecht trots op zijn musea:

  • Het Museum voor Schone Kunsten toont de mooiste schilderijen.
  • In het Museum of Modern Art kunt u kennis maken met het werk van avant-garde kunstenaars.
  • Er is een beeldententoonstelling in Midelheim Park.
  • Het Zilvermuseum in Stanford Castle herbergt een collectie antieke en moderne zilverstukken.
  • Het Fotomuseum presenteert een verbazingwekkende tentoonstelling met werken van Europese fotografen, oude camera’s en moderne technologieën.
  • Het modemuseum presenteert vijfentwintigduizend exposities. Dit zijn kleding, schoenen, accessoires, kant en borduurwerk.
  • In Museum Mayer van der Berg is een kunstcollectie van een welgestelde familie te zien.
  • In het huis van de Rubens kun je enkele van zijn doeken bekijken en zijn atelier inspecteren. 

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html