Het waasse krieltje
Image default
Aanbiedingen

De verschillen tussen veldhockeydoelen en voetbaldoelen

Als je fan bent van zowel voetbal als veldhockey, is het je misschien opgevallen dat de doelen er heel anders uitzien. Maar wat zijn precies de verschillen tussen een veldhockeydoel en een voetbaldoel? Laten we dat eens nader bekijken 

 

Grootte is belangrijk 

Het duidelijkste verschil tussen een hockey goal en een voetbaldoel is de grootte. Een standaard veldhockeydoel is 7 voet breed en 12 voet hoog, terwijl een standaard voetbaldoel 8 voet hoog en 24 voet breed is. Dit betekent dat je bij veldhockey veel nauwkeuriger moet zijn met je schoten om te scoren, terwijl je bij voetbal gemakkelijker de achterkant van het net kunt raken, als je schot maar relatief dicht bij het doel is.

 

De structuur is ook anders 

Behalve in grootte verschillen de twee doelen ook in structuur. Een typisch veldhockeydoel bestaat uit twee verticale palen die aan de bovenkant verbonden zijn door twee horizontale dwarsbalken, terwijl een traditioneel voetbaldoel aan elk uiteinde een paal heeft met een dwarsbalk die ze aan de bovenkant verbindt. Een ander belangrijk verschil is dat de meeste veldhockeydoelen aan beide zijden van de palen een schuin oppervlak hebben (bekend als “reverse sticks”).  Terwijl de meeste moderne voetbaldoelen aan beide zijden van de palen een plat oppervlak hebben (bekend als “flat sticks”).  

 

Netten tellen ook mee 

Hoewel beide sporten netten gebruiken om geschoten ballen in op te vangen, zijn er ook hier enkele verschillen. Voetbalnetten zijn meestal gemaakt van nylon materiaal en hangen losjes over beide zijden van het frame, zodat een bal die erdoorheen gaat binnen blijft; veldhockeynetten daarentegen zijn meestal gemaakt van kettingschakel of touwmateriaal en worden strak rond de omtrek van het frame bevestigd, zodat een bal die erdoorheen gaat er snel uitvalt.  

 

Zoals je ziet zijn er enkele belangrijke verschillen tussen veldhockeydoelen en voetbaldoelen, met name de grootte, de structuur en het netmateriaal, die ze goed geschikt maken voor hun respectievelijke sporten. Dus als je de volgende keer naar deze twee sporten kijkt, let dan op deze subtiele verschillen!

 

https://hockeypartner.nl/