Oorbellen

De meeste oorbellen zijn van edelmetaal gemaakt. Een edelmetaal is een metaal weinig wordt aangetast door oxidatie. Zilver is een edelmetaal, echter wel minder ‘edel’ dan andere edelmetalen, zoals witgoud. En zilveren oorbellen zijn nog sterk oververtegenwoordigd in oorbellencollecties.

Wanneer draag je welke oorbellen?

Een speciale gelegenheid vraagt om een speciale set van oorbellen. Welke oorbellen kies je voor welke gelegenheid? Een bruiloft? Dan kiest men vaker voor schitterende oorbellen of klassieke pareloorbellen. Een uitbundig feest? Dan zijn het in de meeste gevallen grote en opvallende oorringen. Minimalistische oorsieraden passen mooi en strak voor wanneer je niet helemaal in de spotlight wilt staan. Welke stijl past bij jou? Kies daarbij ook bijpassende oorbellen. Oorbellen zijn in er in oneindig veel varianten en maten – en daarmee altijd persoonlijk. Kijk bij het uitkiezen van oorbellen welke outfits of sieraden je dikwijls draagt. Draag je meestal gouden sieraden? Kies dan geen oorbellen van zilver, maar blijf bij goud. Vooral zilveren accessoires? Versier je oren dan met zilveren oorbellen.

Oorbellen trends

Wat is er in deze tijd in bij oorbellen? Velen hebben meerdere gaatjes in de oren. Met 2 gaatjes in allebei de oren en kan men dus 4 oorbellen dragen. En waar voorheen deze gaatjes netjes naast elkaar werden geplaatst, is het nu bij een zogenaamde “constellation piercing” gebruikelijk om groepjes van gaatjes te maken – niet meer per se in een lijn. Zo ontstaat groepjes van oorbellen. Ook wordt niet alleen de oorlel gebruikt voor oorbelgaatjes, maar ook steeds vaker de oorschelp, tragus (voorkant van je oor, vlak boven oorlel) of helix (bovenste rand van de oorschelp) van het oor.

Oorbellen kopen die jij mooi vindt

In geen enkele set sieraden mogen oorbellen niet ontbreken. En oorbellen kun je eigenlijk ook nooit te veel hebben. Oorbellen worden gekozen aan de hand van gelegenheid, persoonlijkheid (stijl) en passend bij outfits of sieraden die men al heeft.

Mensen die houden van sieraden zullen blij zijn: een website helemaal over oorbellen. Geen kleine fysieke collectie, maar een online verzameling van een reeks oorbellen. Vrijwel elke vrouw draagt ze wel; en ze worden tegenwoordig ook weer veel gedragen door jonge mannen. speciale oorbellen zijn er in vele soorten en maten. En voor elk budget.

 

De prijs is sterkafhankelijk van het edelmetaal waarvan de sieraden zijn gemaakt. Een oorbel van witgoud is vele malen duurden dan bijvoorbeeld van zilver. Ook worden oorbellen soms voorzien van dure diamanten; dan loopt de prijs snel op. Worden de oorbellen niet van edelmetaal gemaakt, dan loop je het risico onstekingen.

Zowel vrouwen als mannen dragen oorbellen. Mannen kiezen meestal voor knopjes of ringetjes, terwijl vrouwen vaker hangers kiezen. Qua materiaal is er geen groot verschil. Vrouwen en mannen kiezen het vaakst voor zilveren of gouden oorbellen.

Oorbellen via internet kopen geeft allerlei nuttige kanten ten opzichte van oorbellen uitzoeken in de winkel. Een groot voordeel is de grote beschikbare collectie sieraden online. Het is veel eenvoudiger in diverse online collecties oorbellen zoeken, dan verschillende juweliers af te lopen. Dikwijls zijn oorbellen online ook goedkoper, omdat de kosten van een winkelpand en duur personeel niet opgenomen hoeven worden in de kosten van de sieraden. Een nadeel is dat je de oorbellen niet direct in je oren kunt zien. Maar vrijwel alle online juweliers bieden in deze tijd de mogelijkheid om sieraden te retourneren, als ze toch niet blijken te bevallen.

 

Oorbellen als bijzondere vorm van piercing

Een oorbel of oorring is een sieraad dat door een gaatje in het oor van een vrouw of man wordt gedragen. Om een oorbel te kunnen dragen moet er een gaatje in het oor worden gemaakt. Het gaatje wordt gemaakt met behulp van een gaatjespistool of piercing. Sommige mensen claimen dat het schieten van oorbelgaatjes met een pistool gevaarlijk is, en geven daarom de voorkeur aan piercen. Het wordt aangeraden om gaatjes voor oorbellen te laten zetten door een professionele piercer.

Gaatjes laten schieten

Ontzettend veel meiden, vrouwen en ook best wat jongens en mannen hebben gaatjes in hun oren. Het is zo dat dmeeste meisjes hebben in ieder oor één of meer oorbellen. Mannen ziet men zowel oorsieraden in een van beide oren, maar ook oorbellen in beide oren. Sinds enkele decennia is het ook populair om ringen door andere delen van het oor te plaatsen. Vooral de oorschelp, helix en tragus zijn wat dat betreft populair.

Sommigen worden als baby al door hun ouders meegenomen naar de juwelier om gaatjes te laten schieten. Anderen kinderen hebben pas interesse in oorbellen dragen, als ze op school zitten. Vanaf welke leefdtijd meisjes oorbellen laten schieten, verschilt enorm. Sommige juweliers schieten al oorbellen vanaf 1 jaar. Als iemand nog geen 18 is, heeft hij of zij wel officieel toestemming nodig van de ouders. Maar er zijn ook moeders die vinden dat het kind oud genoeg moet zijn om het zelf te beslissen. Een argument dat men er later eventueel wat meer last van zal hebben, neemt men op de koop toe. Wie mooi wil zijn, moet soms wat pijn lijden.

Hoe gaat het in zijn werk bij het schieten van gaatjes? Na het maken van een keuze voor de gewenste oorknopjes, moeten de oren ontsmet. Daarna worden de plekjes waar de gaatjes komen afgetekend. De oorknopjes worden in het pistool geplaatst en een voor een in het oor geschoten. Het pinnetje van het oorknopje gaat direct door de oorlel en het afsluitmechanisme maakt de achterkant van het oorknopje vast. Klaar! Het gaatje is gemaakt. En het eerste oorknopje is geplaatst.

Soorten oorbellen

Oorbellen worden gemaakt van een diversiteit van soorten materialen. De meest voorkomende oorbellen zijn van een edelmetaal, zoals gouden oorbellen en zilveren oorbellen. Maar oorbellen van RVS staal zijn ook gebruikelijk.

Oorbellen zijn er in een groot aantal vormen: kleine oorbelletjes, ringetjes, knopjes, staafjes, stekertjes, grote oorringen, lange hangers, etc. etc. Het model van een oorbel is er zo in een groot aantal vormen, figuren en maten. Verder worden de oorbel meestal een diversiteit van soorten hangertjes gehangen , zoals parels, veertjes, hangertjes in een reeks vormen en afbeeldingen.

Ook worden er in oorbellen ook andere materialen verwerkt, waaronder diamantjes, kristallen, swarovski kristallen, glas en allerlei soorten edelstenen.

Op internet vind je oorbellen via oorbellen.info. Een grote collectie van een reeks oorbellen is op meerdere manieren doorzoekbaar. Het geeft een uitgebreid overzicht van diverse aanbieders op een rij. Blader zelf door de collectie en wellicht dat er een goed paar oorbellen voor jou bij zit. Op de website van oorbellen.info is ook meer informatie te vinden over oorbellen.

https://www.oorbellen.info/