Het waasse krieltje
Image default
Mode en Kleding

Waarom boots dragen?

Een van de grote voordelen van laarzen is hun hoogte en daardoor de bescherming die ze aan je enkels geven. Die bescherming is er in de vorm van steun, en demping tegen stoten. Steun is nuttig omdat het helpt voorkomen dat je je enkel omslaat, wat een verstuiking, verrekking of zelfs een breuk tot gevolg kan hebben. Zelfs als je je aan paden houdt, kunnen er ongelijke plaatsen zijn waar de enkels worden gebogen op manieren waarop dat in het dagelijks leven niet gebeurt; het is gemakkelijk te overdrijven, vooral op een rotsachtige bergkam, of het soort keienvelden dat je vindt op de toppen van sommige gebieden. Laarzen (mits goed opgemaakt) geven de stevigheid om deze enkelblessures te helpen voorkomen.

De bescherming die laarzen tegen stoten geven is nuttig als het terrein glad is, waardoor het gevaar ontstaat uit te glijden en onderbenen te stoten aan rotsen, of door rotsen die van bovenaf de helling afglijden. Door de aard van oneffen terrein is er waarschijnlijk kans dat je bij het passeren je schenen aan rotsen schampt, een onaangename ervaring die je gemakkelijk vermijdt als je laarzen draagt.

Naast hun vermogen om de enkels te beschermen zijn laarzen ideaal voor heuvelwandelingen omdat ze waterdicht zijn. Dit is meestal een gefabriceerd membraan zoals Gore-Tex in een stoffen laars, of de natuurlijke waterdichtheid van leer en plastic. Dit, gevoegd bij de hoogte van de laars over de enkel, betekent dat je voeten droog blijven als je door de meeste plassen loopt. Droge voeten zijn belangrijk voor het comfort, maar ze houden je ook warmer, maken het minder waarschijnlijk dat je blaren krijgt, en verminderen het risico op andere aandoeningen die met door water doordrenkte voeten gepaard gaan, zoals schimmelinfectie. Zelfs als een paar schoenen waterdicht is, is het waarschijnlijk dat water van opspattend water zijn weg door de bovenkant vindt.

Op zoek naar goede boots? Kijk dan eens bij Bronx