Het waasse krieltje
Image default
Marketing

Wat is Earned media en waarom moet je het gebruiken?

In de wereld van marketing en publiciteit hoor je steeds vaker over ‘earned media’. Maar wat is dit nu precies en waarom wordt het gezien als een van de meest effectieve marketingstrategieën? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van earned media, de drie pijlers en waarom het volgens ons de moeite waard is om te investeren in deze vorm van marketing.

Laten we beginnen bij het begin: wat is earned media?

Earned media is gratis publiciteit die gecreëerd wordt door mond-tot-mondreclame, influencer marketing, reviews, mentions in social media of blogs en nieuwsartikelen. Het is dus een vorm van marketing waarbij je niet betaalt voor advertenties, maar waarbij anderen onafhankelijk en positief over jou of jouw merk schrijven. Dit zorgt voor een enorm vertrouwen bij de consument, omdat zij zien dat anderen ook tevreden zijn en dat het merk daadwerkelijk waarde biedt.

De drie pijlers van earned media zijn:

Bereik, autoriteit en invloed. Het bereik gaat over de hoeveelheid mensen die in aanraking komen met jouw merk, bijvoorbeeld door een review of doorverwijzing op social media. Autoriteit gaat over het vertrouwen dat anderen hebben in jouw merk en de kennis dat je hebt opgebouwd. Invloed gaat over de mate waarin anderen door jou of jouw merk worden beïnvloed. Als iemand bijvoorbeeld een positieve review schrijft over jouw product, kan dit een enorme invloed hebben op potentiële klanten die deze review zien.

Waarom zou je volgens ons moeten investeren in earned media?

Ten eerste is earned media enorm effectief: mensen geloven vaak meer in reviews of ervaringen van anderen dan in advertenties. Daarnaast is earned media vaak gratis en heeft het een langere houdbaarheid dan advertenties, omdat reviews en artikelen vaak langere tijd op internet beschikbaar blijven. Ook kun je met earned media makkelijker een specifieke doelgroep bereiken, bijvoorbeeld door influencer marketing.

In het kort:

Earned media is een effectieve manier om gratis publiciteit te krijgen door mond-tot-mondreclame, influencers, reviews en mentions in social media. De drie pijlers van earned media zijn bereik, autoriteit en invloed. Het is de moeite waard om te investeren in earned media vanwege de effectiviteit, de lage kosten en de mogelijkheid om een specifieke doelgroep te bereiken.

Veelgestelde vragen:

1. Maakt earned media alle andere vormen van marketing overbodig? Nee, earned media is onderdeel van een complete marketingmix. Het werkt het beste in combinatie met andere vormen, zoals betaalde advertenties en PR.

2. Moet ik investeren in betaalde influencers? Het is niet perse nodig om te investeren in betaalde influencers, want ook onbetaalde influencers kunnen een enorme impact hebben op jouw doelgroep. Het kan echter wel helpen om meer controle te hebben over de content en de boodschap die wordt verspreid.

3. Hoe meet ik de effectiviteit van earned media? Dit kan bijvoorbeeld door middel van Google Analytics of door het aantal mentions op social media of in nieuwsartikelen bij te houden. Het is altijd belangrijk om een KPI vast te stellen zodat de resultaten meetbaar zijn.

Conclusie:

Earned media is een effectieve manier om gratis publiciteit te krijgen en een breder bereik te creëren. Door de geloofwaardigheid en eerlijkheid van mond-tot-mondreclame en reviews is het een belangrijk onderdeel van een complete marketingmix. Door de mogelijkheid om een specifieke doelgroep te bereiken en de langere houdbaarheid van earned media is het volgens ons zeker de moeite waard om in te investeren. Houd daarbij altijd de drie pijlers van earned media in gedachten: bereik, autoriteit en invloed.