Het waasse krieltje
Image default
Bloemen

Kikkers in de achtertuin vijver

Veel mensen die een vijver bezitten in hun achtertuin zullen een kikker of meer in hun vijver tegenkomen. De aanwezigheid van kikkers voegt een extra sfeer toe aan de vijver en aan het houden van een vijver. Of je het wilt of niet, op een gegeven moment zal er een kikker in de vijver zitten. 

Geschiedenis van kikkers

Sommige mensen vinden kikkers mooi en anderen vinden het maar vieze diertjes. Het is wel zo dat kikkers bijdragen aan de diversiteit van soorten die de vijvers ondersteunen, samen met de vissen, planten, insecten en andere wilde dieren. Zij helpen dan ook bij het ecosysteem. Kikkers hebben dan ook een eeuwenoude geschiedenis en strijd met de mensheid, zelfs tot het punt dat ze de oude Egyptenaren teisterden. Kikkers zijn al aanwezig sinds de oudste geschiedenissen, verhalen, sprookjes, mythen en bijgeloof. 

Ze komen in vele vormen, maten en kleuren over een breed spectrum van habitats over de hele wereld. 

Alle kikkers beginnen hun leven in het water, maar kikker habitats gaan veel verder dan de vijver. Ze worden gevonden boven en onder de grond, boven en onder water, in bomen, grassen, jungles, steden en soms zelfs in huizen; maar altijd in de buurt van water. 

Helaas is er een wereldwijde afname van de kikker populaties door factoren zoals het verlies van habitats, het gebruik van pesticiden en soms zonder verklaring. 

Kikkers zijn amfibisch. Kikkers gaan gemakkelijk over van bekwame zwemmers onder water tot volledige gedreven zwervers op het land met het groot gemak over land, rotsen, planten en bomen springen en met grote snelheid grote afstanden afleggen. 

Veel kikkers hebben ook het vermogen om van kleur te veranderen. Ze gebruiken deze vaardigheid om te jagen. Ze hebben dan ook een gezichtsvermogen van bijna 360 graden en ze kunnen door hun huid horen. 

Ze hebben geen tanden dus slikken ze hun prooi in 1 keer door. Kikkers eten insecten, wormen, slakken, libellen, muggen en sprinkhanen. Sommige eten zelfs muizen, slangen, vogels, andere kikkers, kleine schildpadden en zelfs kleine vissen. 

Wanneer komen de kikkers? 

Kikkers zijn meestal solitair, ze komen dus enkel samen tijdens het broedseizoen. De mannetje worden territoriaal gedurence deze tijd en zijn daarom erg luidruchtig. Hoe groter de vijver hoe meer kikkers erop af zullen gaan. Als de kikkers zich eenmaal gevestigd hebben, kunnen ze zich in de vijver voortplanten en de populatie elk jaar in stand houden. 

Vissen en zelfs andere kikkers eten graag de eierzakjes. Eierzakjes van kikkers zijn ronde trossen met een geleiachtige uiterlijk. Ongeveer 10 dagen nadat de eitjes gelegd zijn, beginnen de kikkervisjes te komen. 


Kikker vriendelijk

Als je de vijver kikker vriendelijk wilt houden, moet je planten in en rond de vijver plaatsen. Zorg daarbij voor gebieden met een langzame waterstroom. Zorg ook voor wat beschutting in de vijver en houdt de vijver niet al te schoon. 

Ook wanneer je een kikkervijver wilt hebben zonder vissen kan dit gemakkelijk aangelegd worden. Laat de kikkers vooral de vijver vinden in plaats van de kikkers naar de vijver te brengen. 

Omdat de populatie van de kikkers daalt, is het juist goed om op deze manier de populatie te behouden of om deze juist weer te laten groeien. Per seizoen is het belangrijk dat er stappen worden genomen om de vijver zo kikker vriendelijk te houden. 

Het houden van kikkers kan erg leerzaam zijn op verschillende gebieden. Zo heb je er weer een aantal nieuwe huisdieren bij. Ook wanneer je kinderen of zelfs kleinkinderen hebt is het leuk om samen de vijver te onderhouden voor de kikkers. Weet je zelf niet waar je moet beginnen? Vraag dan advies van Vijverhandboek