Het waasse krieltje
Image default
Aanbiedingen

Van ouderwetse handkoffiemolens tot volledig elektrische koffiemolens: zo maalt u uw koffie

Van ouderwetse handkoffiemolens tot volledig elektrische koffiemolens: zo maalt u uw koffie

Koffie bestaat al sinds de elfde eeuw. Hoewel koffiebessen oorspronkelijk in Ethiopië werden ontdekt, worden de Arabieren gezien als de eerste echte koffiedrinkers. Pas in 1615 kwamen de allereerste zakken met koffie in West-Europa aan. Inmiddels is koffie zeer geliefd onder de meeste mensen. Zo geliefd dat u tegenwoordig de keuze heeft uit tig verschillende soorten. In deze blog willen we het hebben over het malen van koffie.

 

Waarom zelf uw koffiebonen malen?

Koffie kunt u tegenwoordig op verschillende manieren kopen. Van gemalen koffie tot verse gebrande en ongebrande koffiebonen. Het voordeel van gemalen koffie is dat het direct klaar is voor gebruik. U hoeft niet eerst zelf nog met een machine aan de slag om de koffiebonen te malen. Een groot nadeel hiervan is dat gemalen koffie sneller ‘oud’ wordt. Het verliest namelijk sneller zijn versheid omdat gemalen koffie een groter oppervlakte heeft dat met de lucht in contact staat. Hierdoor verliest het zijn aroma’s en gaat de kwaliteit achteruit. 

Maar gemalen koffie wordt toch zo verpakt dat het zijn aroma’s niet verliest? Dat klopt, gemalen koffie wordt vacuüm verpakt om het vroegtijdig achteruitgaan van de smaak grotendeels te voorkomen. Dit is echter alleen het geval wanneer de zak nog ongeopend is. Zodra u de zak openmaakt, verbreekt u de beschermende atmosfeer en komt de gemalen koffie alsnog in contact met lucht waardoor het zijn kwaliteit kwijtraakt. Voor een goede kwaliteit kop koffie vol aroma’s kunt u dus het beste de koffiebonen zelf malen op het moment dat u er koffie van wilt zetten. Dit kunt u doen met een ouderwetse handkoffiemolen, maar veel makkelijker gaat het uiteraard met een professionele elektrische koffiemolen.

 

Het verschil tussen handkoffiemolens en elektrische koffiemolens

Vroeger werden koffiebonen standaard met een ouderwetse handkoffiemolen gemalen. Door continu aan een hendel te draaien werden de bonen in het reservoir steeds verder vermalen. Er konden twee basissoorten worden onderscheiden: molens die men tussen de benen vast moest houden en molens die aan de muur bevestigd konden worden. Omdat de grootte van de korrels met een handkoffiemolen nog wel eens wilde verschillen, kwamen er geleidelijk aan ook elektrische koffiemolens op de markt. Eerst met ronddraaiende messen die de bonen verpulveren en later ook met maalschijven. Deze laatstgenoemde elektrische koffiemolens kunnen op de gewenste fijnheid worden ingesteld en leveren een zeer gelijkmatige maling.

 

https://www.fleurdecafe.nl/