Het waasse krieltje
Image default
Aanbiedingen

3 tips voor een goede en gezonde werkplek

Veel werkgevers onderschatten het belang van een goede en gezonde werkplek. Men brengt toch al gauw zo’n acht uur per dag, vijf dagen in de week op het werk door. Dat is behoorlijk wat tijd. Het is dan ook erg belangrijk om als werkgever ervoor te zorgen dat de werkcondities optimaal zijn. Dit leidt uiteindelijk tot minder verzuim en gelukkige en tevreden werknemers die hun werk goed kunnen uitvoeren. Hieronder hebben wij drie tips uiteengezet voor een goede en gezonde werkplek.

 

Tip 1: aangename temperatuur en luchtvochtigheid + voldoende frisse lucht

Hoewel de ideale temperatuur voor iedere werknemer net even iets anders ligt, presteren we over het algemeen het beste bij temperaturen tussen de 19 en 21 graden. Wanneer het kouder is dan 19 graden heeft ons lichaam meer energie nodig om zich warm te houden. Energie die niet gebruikt kan worden voor andere dingen. Bij te hoge temperaturen voelen we ons al snel vermoeid en loom. Ook niet echt ideaal dus. Let naast de temperatuur ook goed op de luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid kan eveneens leiden tot vermoeidheid, maar ook hoofdpijn en andere klachten. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden. En zorg daarnaast voor een constante aanvoer van frisse en zuurstofrijke lucht. 

 

Tip 2: let er op dat men voldoende ruimte heeft om het werk te kunnen doen

Wist u dat de Nederlandse Arbeidsinspectie criteria heeft opgesteld waaraan een werkplek moet voldoen? Deze criteria hebben onder meer betrekking op de aanwezigheid van voldoende (dag)licht, de temperatuur, het geluidsniveau en de mate van ventilatie. Daarnaast zijn er ook nog regels omtrent het aantal vierkante meters dat per persoon beschikbaar is. Moet iedereen op een kluitje op elkaar werken? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd om de beschikbare ruimte uit te breiden met een entresolvloer. Deze vloer plaatst u tussen twee bestaande verdiepingen in om zo een extra verdieping en dus ook extra ruimte te creëren.

 

Tip 3: zorg dat de werkplaats altijd netjes opgeruimd en geordend is

Een nette en geordende werkplaats is essentieel om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Rondslingerende voorwerpen zorgen niet alleen voor onrust, maar kunnen bovendien tot gevaarlijke situaties leiden. Leer uw werknemers aan om spullen direct na gebruik op te bergen op de daarvoor ingerichte plaats. Een werkplaats die netjes opgeruimd en geordend is werkt een stuk prettiger!

 

https://www.noltemezzanine.nl/