Het waasse krieltje
Image default
Tuin en buitenleven

Douglas hout bestellen, bewerken & toepassen

Veel mensen die aan een tuinproject beginnen gebruiken Douglas hout voor het bouwen van een tuinhuis, schutting, veranda of schuur. Je kunt natuurlijk kiezen uit verschillende soorten hout maar er zijn maar weinig houtsoorten met de kwaliteit en prijs van Douglas. Nu is het nog een kwestie van voordelig Douglas hout bestellen, het hout bewerken voor buitengebruik en het toepassen in jouw tuinproject.

Douglas hout bestellen bij een lokale houthandel

Wanneer je hout gaat bestellen moet je eerst kiezen of je het op gaat halen of laat bezorgen. Wanneer je een paar schuttingplanken gaat kopen kun je deze wellicht zelf afhalen maar bij een tuinhuisje met veranda kun je het hout beter laten bezorgen. Wanneer je kiest voor een lokale houthandel bij jou in Roosendaal betaal je veel minder voor de transportkosten.

Douglas hout bewerken voor buitengebruik

Wanneer je het Douglas hout in Roosendaal geleverd krijgt moet je het op maat gaan zagen en schuren. Je kunt ook geschuurd en op maat gezaagd hout bestellen maar daar hangt vaak nog wel een prijskaartje aan. Onbehandeld Douglas hout gaat al gauw zo’n tien jaar mee. Door het hout goed te beitsen of te lakken impregneer je het hout en maak je het minder gevoelig voor vocht, warmte en kou. Een houten schutting of schuur kan zo zelfs tot 20 jaar meegaan!

Douglas hout toepassen voor jouw project

Of je nu een schutting of een tuinhuis van Douglas hout gaat bouwen, zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de planken over laat. Het hout gaat de eerste weken en maanden nog ‘werken’. Dat betekent dat het onder invloed van warmte, kou en vocht in- en uit gaat zetten. Planken die te strak op elkaar zitten kunnen dan gaan scheuren. Zorg er wel voor dat de ruimte die je overlaat ook niet te groot is en dat de planken netjes op elkaar aansluiten. Enkele millimeters is meer dan voldoende.