Het waasse krieltje
Image default
Gezondheid

Gezonde groenten: het belang van veel groenten eten

Gezonde groenten: het belang van veel groenten eten

Gezonde groenten zijn veel belangrijker als dat de meeste mensen denken. Er zijn tientallen recepten waarmee je groente toch nog lekker kunt maken, zelfs als je hier niet van houdt. In de meeste groente zitten veel vitamines. Deze zijn niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar vaak ook voor het onder controle houden van de bloeddruk. Bij mensen die voldoende groente eten treden ook minder snel cholesterol klachten op. Er zijn meer als 100 groentes dus er is altijd wel iets wat je lekker vindt. Ook zijn er veel soorten die een bescherming bieden tegen hart en vaatziekten.

Het hele jaar door heb je een groot assortiment aan groente. Echter zijn er ook bepaalde dingen alleen verkrijgbaar in de seizoen. Vaak zijn dit de lekkere producten zoals bijvoorbeeld asperges. Groente hebben altijd een kleur. Ze zorgen er dus ook voor dat je het bord met eten er beter uit laat zien. Ook voor kinderen is het heerlijk om verschillende kleuren op het bord te hebben. Iets wat ze niet graag eten moet je leuk maken en je zult zien dat ze het dan ook sneller eten.

Wat kun je met spitskool?

Een van de groente die veel wordt onderschat is toch spitskool. Dit is een groente die boordevol zit met vitamines en mineralen, maar ook nog eens super lekker is. Daarnaast Is het een product wat makkelijk te bereiden is en je hoeft het hooguit 8 tot 12 minuten te koken. Dit is een beetje afhankelijk van hoe grof je hem snijdt. Er zijn tientallen recepten op het internet te vinden om deze groente een lekkere smaakvariatie te geven. Echter weten veel mensen niet dat we dit ook best vaak eten zonder dat we het door hebben,. Het is een van de meest gebruikte groente in de Aziatische keuken. Een spitskool is te krijgen bij de meeste supermarkten. Vaak betaal je een prijs per stuk, dus het maakt dan niet uit hoe groot of klein deze is. Hou ongeveer 250 gram per persoon aan als maatstaf. Meer mag altijd, maar minder is niet wat aanbevolen wordt door het voedingscentrum.

Een oer hollands product aardappels

Waar wij hier in Nederland echt niet zonder kunnen is toch wel aardappels. Veel mensen weten het niet, maar ja dit is echt een groente. Er is niet echt een vaste kooktijd voor de aardappel te noemen, want hij kan verschillen in formaat. Voor de normale aardappelen raden we ongeveer 20 tot 25 minuten aan. Echter als je ze groter of juist kleiner maakt dan hebben ze een andere garingstijd. Dit is dan ook de reden dat veel Nederlanders 1 aardappel in meerdere stukken snijden. Naast koken kun je ze ook lekker poffen op de barbecue. 

Daarnaast zijn er speciale frietaardappelen waarmee je weer lekker in het weekend een frietje kunt maken. Vers smaakt dit toch altijd beter als uit een zak uit de vriezer. Wel moet je ze even 2-4 minuten voorbakken voordat je ze kunt frituren. Dit kun je in zowel de frietpan als de airfryer doen. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die aardappelen uit de oven maken. Vaak gecombineerd met een breed kleurenpalet aan kruiden. Dit smaakt niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens mooi uit.