Het waasse krieltje
Image default
Cadeau

Vogels bijvoeren in de winter? Kies het juiste voederhuisje

Officieel is het nog zomer, maar qua gevoel heb je toch meer zoiets van ‘we leven nu in de herfst’. Volgens voorspellingen gaan we ook niet een hele mooie nazomer meer krijgen. Dus gaan mensen zich al langzaam wat voorbereiden op de winter die er natuurlijk ook weer gaat aankomen. Om in de winter nog wat vertier in de tuin te hebben, kiezen veel mensen voor vogelhuisjes in de tuin. Dat trekt altijd vogels en het is best leuk om te zien wat die beestjes zoal doen. Voor de wintertijd moet je eigenlijk geen nestkastje kopen, maar voederhuisjes. Een voederhuisje is een huisje waarin je vogelvoer kunt leggen. Het huisje zorgt voor bescherming van het voer tegen wind en regen. Zo blijft het vogelvoer langer goed en lekkerder.

Er zijn heel veel verschillende soorten voederhuisjes te koop. Je moet zelf goed bedenken wat jij belangrijk vindt. Wil je alle tuinvogels voeren of alleen de kleintjes. Er zijn namelijk voederstations te koop waar grote vogels niet bij kunnen. Het is wel een beetje discriminatie om de grote vogels niet bij te voeren want ook zij hebben in de winter honger. Maar als je niet wilt dat de grote vogels de kleintjes weg jagen. Kun je ook kiezen voor meerdere voederhuisjes. Voederplateau’s zijn zeker een optie omdat je op zo’n plank heel veel voer kunt neerleggen voor de vogels.

Verder kun je in je tuin ook wat broodkorfjes neerhangen en vetbolletjes. Haal de vetbollen uit de netjes want er zijn verschillende verhalen opgedoken waarbij vogeltjes vast kwamen te zitten in het netje van de vetbol. Uiteindelijk sterft het dier dan, en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.